VV chtějí odvrátit nové volby. Zvýší se DPH

10.04.2012 11:43

Politici pošlou v úterý lidem zásadní zprávu. Buď tu, jaké budou platit příští rok daně a brát důchody, nebo že vláda končí a Česko čekají nové volby. Původní pohrůžku Věcí veřejných, že její ministři podají demisi, obrátil premiér Petr Nečas proti VV a zahnal stranu do kouta. Předseda VV Radek John už řekl, že škrty strana podpoří.

"Považuji za naprosto klíčové, aby úterní jednání skončilo dohodou o rozpočtech na roky 2013 a 2014. Žádné restrukturalizace vlády," prohlásil rezolutně minulý týden Nečas. Stejně situaci vidí nejen ODS, ale i TOP 09.

"Určitě se chceme dohodnout," řekl iDNES.cz šéf poslanců VV Vít Bárta v průběhu jednání výkonné rady Věcí veřejných. Nebude to podle něj jednoduché, protože sporných témat, která koalice neřeší, se podle něj nahromadilo víc naráz.

"Nikdy jsme neměli problém s tím, že jsme rozpočtově odpovědní," řekl předseda VV Radek John. Zdůraznil, že v jednání o úsporách na příští dva roky jeho strana prosadila, že nebude jedna sazba DPH, ani že nebudou zmrazeny důchody. "Chceme ještě prosadit zdanění hazardu, buď výher, nebo jiné zdanění," uvedl John.

Poslanecký a senátorský klub ODS na dopoledním jednání jednoznačně podpořil dosavadní kroky premiéra Petra Nečase. "Nepředstavujeme si, že by měla být jakkoli rozšiřována původní koaliční dohoda z roku 2010," řekla předsedkyně Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Nepřijatelné pro ODS také je, aby si koaliční partneři vynucovali personální změny ve vládě.

Více na: idnes.cz

Další odkazy: Martin Kuba , Pavel Dobeš , Alena Hanáková , Edvard Kožušník , Veronika Vrecionová , Květa Matušovská , Tereza Holišíková , Tomáš Vandas , Jan Řeřicha , Andrej Babiš , Jindřich Ondruš , Marta Semelová , Pavel Kováčik , Kamil Jankovský , Tomáš Chalupa , Martin Kocourek , Miluše Horská , Jiří Besser , Václav Snopek , Stanislav Grospič , Kateřina KlasnováRadek John ,Petr Nečas